Team
Wij staan voor u klaar
Eric Bousema
Na mijn opleiding fysiotherapie heb ik aan de universiteit Maastricht Bewegingswetenschappen afgerond. Ik heb vervolgens naast fysiotherapie een aantal jaren onderzoek gedaan naar beweeggedrag bij chronische pijn. Na een lange periode geen onderzoek gedaan te hebben, ben ik in 2013 gestart met een promotieonderzoek naar de relatie tussen tinnitus en kaak en nekklachten. Dit doe ik met twee professoren (Pim van Dijk, Pieter Dijkstra) van de universiteit van Groningen. Ik heb sinds 1999 veel expertise opgebouwd ten aanzien van multifactoriele behandelwijze bij nek en hoofdklachten. Vanwege het onderzoek ben ik me daarnaast ook in de kaakfysiotherapie gaan verdiepen. Ik heb de nascholing aan de universiteit van Gent gevolgd met onder ander docent tandarts prof. Antoon de Laat. Hij onderstreept het belang van habit reversal training als bijna belangrijkste interventie bij kaak (en nek volgens ons) gerelateerde klachten. Met het kaak en hoofd centrum willen we veel patiënten zien met een zeer beperkt aantal mogelijke diagnoses om zo nog meer kennis op te bouwen en zodoende nog betere zorg te kunnen leveren. Dit natuurlijk in nauwe samenwerking met andere relevante keten.
Bert Kallen
Ik ben nu 35 jaar werkzaam als fysiotherapeut. Het is een hele tijd terug dat ik vrij snel na mijn fysiotherapie studie en een afgebroken studie Psychologie, eind jaren 80 (vorige eeuw) mij ben gaan verdiepen in problemen van de kaak, het kauwstelsel en hoofdklachten. Aan het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), heb ik bij de vakgroep van Prof. Hansson een degelijke scholing gehad, deze was toen nog erg biomechanisch gericht. Nadien is Prof. Hansson naar Phoenix (USA) vertrokken en is later in Europa nascholingen blijven geven. In het Klinikum in Aken heb ik vervolgstudies gevolgd bij hem en zijn vakgroep. Absoluut in mijn straatje paste toen zijn aanpassingen gedaan vanuit een multidisciplinaire aanpak. De visie op én aanpak van kaakklachten werd uitgebreider, ook gedrag en psychologische factoren werden meegenomen om klachten goed te verhelpen. Dit sloot aan op mijn eigen visie en dagelijks handelen in de fysiotherapiepraktijk binnen een gezondheidscentrum met huisartsen en andere disciplines.
Toentertijd is de basis gelegd voor succesvolle behandelingen van de vele kaak- en hoofdpijnpatiënten die ik door de jaren gezien heb. Ook problemen in het kaak- en hoofdgebied vragen een brede aanpak, waarbij symptomen niet zomaar bestaan maar een gevolg (kunnen) zijn van onderliggende problemen, dit kunnen lichamelijke afwijkingen zijn, maar net zo goed spelen psychische- of gedragsoorzaken. Het is nog steeds boeiend en dankbaar om vanuit een totaalaanpak mensen met kaak- en hoofdproblemen te behandelen.
De opgebouwde expertise en vele jaren ervaring willen we samen, met een nieuw elan vanuit ons expert centrum, nu explicieter beschikbaar maken voor de vele mensen die naar adequate oplossingen zoeken.