Kaakklachten
TMD en Kaakklachten
Wat zijn kaakklachten?
- Vermoeide of te dikke kaakspieren
- Mond gaat niet dicht of niet ver genoeg open
- Boven- en onderkaak sluiten niet goed meer op elkaar
- Klikken van de kaak bij bewegen
- Klemmen van de kaak of tandenknarsen (Bruxisme)
- Aangezichtspijn
- Pijn in de kiezen of in het oor zonder duidelijke oorzaak.
Dit zijn allemaal symptomen van een Temporo Mandibulaire Dysfunctie (TMD of CMD).
Het kaakgewricht
Het kaakgewricht is een van de meest complexe gewrichten in ons lichaam. Het is een dubbel gewricht, wat betekent dat het aan zowel de linker- als de rechterkant van het hoofd aanwezig is. Hierdoor kan een probleem aan de ene kant van het gewricht ook pijn aan de andere kant veroorzaken.
De beweging van het kaakgewricht is een combinatie van een scharnierbeweging en een glijbeweging. Bij iedere beweging komt het kaakkopje een beetje “uit de kom”. Dit is normaal, maar zorgt ervoor dat het gewricht behoorlijk complex is.
Daarnaast bevindt zich een klein kraakbeenschijfje, de discus, in het gewricht. Dit helpt de bewegingen soepel te laten verlopen. Bij overbelasting of verkeerd gebruik van het gewricht kan dit schijfje een klikgeluid maken. Dit is meestal onschadelijk, maar kan in sommige gevallen leiden tot blokkades van het gewricht.
Hieronder staat een video waarin de kaakbeweging wordt uitgelegd.
Wat veroorzaakt TMD en kaakklachten?
TMD kan ontstaan na een langdurige ingreep bij de tandarts of door een klap op de kaak. Maar een van de belangrijkste oorzaken van TMD is langdurige overbelasting, zoals kaakklemmen.
Het kaakgewricht kan van nature veel belasting aan, maar bij langdurige overbelasting kan het gewricht veranderen. Wanneer kaakbewegingen pijn gaan doen, betekent dit vaak dat de veranderingen al enige tijd aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om symptomen vroeg te herkennen, zoals klikken tijdens het openen van de mond, moeite met volledig openen van de mond, snel vermoeide kauwspieren, en pijn bij het eten van hard voedsel.
Kaakgewrichtsklachten
Wanneer de mond niet goed sluit (open lock) of niet ver genoeg opent (closed lock), werkt het kaakgewricht niet goed. Dit geldt ook voor een klik in de kaak bij het openen of bij het eten. Soms beweegt de kaak bij het openen naar links of rechts, of sluiten de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aan.
Door de unieke werking van het dubbele kaakgewricht kunnen verschillende klachten ontstaan. Gelukkig zijn deze klachten vaak goed te verhelpen door het gewricht te mobiliseren.
De behandeling
De behandeling van kaakklachten bestaat uit verschillende onderdelen. We beginnen met het uitleggen van de oorzaak van uw klachten, zodat u begrijpt hoe het is ontstaan en hoe u het in de toekomst kunt voorkomen.
De behandeling omvat fysiotherapeutische handelingen, zoals massage van de nek- en kauwspieren, waarbij we ook in de mond werken. Indien nodig mobiliseren we de kaak om de bewegingen te verbeteren. Daarnaast krijgt u oefeningen mee, zodat u zelf actief aan de slag kunt gaan met het herstel.
Als er geen ernstige onderliggende problemen zijn en u goed u best doet, zijn er meestal maar een paar behandelsessies nodig. Zie voor meer informatie “Onze aanpak“